Omgeving Park Linde wordt nog groener: “Plannen voor twee- tot vierduizend bomen”

VICHTE (10 juni 2022) - Het gemeentebestuur van Anzegem wil een groot stuk grond kopen in Vichte, gelegen naast Park Linde. “Het is de bedoeling om het Beukenhof uit te breiden”, zegt schepen Davy Demets (Inzet). “Er komen tussen 2.000 tot 4.000 bomen, afhankelijk van welk plan er gekozen wordt. Zo wordt de groene long van Vichte een stuk groter.”

Vichte

Op het stuk tussen de spoorweg en het Beukenhof zullen bomen geplant worden. — © Pma

Het Beukenhof in Vichte, gelegen naast Park Linde, is een park met een kasteel. Midden in het park prijkt een neorenaissancistisch kasteel uit 1876 dat burgemeester Karel Vlieghe in zijn opdracht liet bouwen. Naast de kasteelwoning staan ook nog een portiers- en een hovenierswoning. Op het domein bevinden zich verder ook ruime magazijnen en paardenstallen, die nu worden gebruikt door de jeugdbewegingen uit Vichte. Het park met kasteel werd in de twintigste eeuw verkocht aan het gemeentebestuur van Vichte. Sinds 1973 is het domein openbaar gemeenschapsgoed. Eind 2005 werd het kasteel grondig gerestaureerd en werd er een bistro/tearoom in ondergebracht.

“Het park heeft ook een mooie vlindertuin”, zegt schepen Davy Demets (Inzet). “Het is de groene long van Vichte. Op de gemeenteraad staat dinsdag de aankoop van een stuk grond van goed anderhalve hectare. De landbouwer stopt met zijn pacht op 1 november. Het stuk grond is enkel door een kleine weg gescheiden van het Beukenhof, een spie tussen de spoorweg en het Beukenhof zelf. Wat we er precies mee gaan doen, moeten we nog afspreken. We zitten hiervoor nog samen met het Agentschap voor Natuur en Bos. Maken we het volledig bos, blijft er een parkfunctie over zodat je erin kan wandelen, of houden we daar een geboortebos?”, aldus de schepen. Afhankelijk van de plannen zullen er tussen 2.000 tot 4.000 bomen komen. “Zo breiden we een stuk groen uit in het centrum van de gemeente. De plannen dateren al van een jaar of acht geleden. Tegen dat alles rond is, gaat er de nodige tijd over. De realisatie zelf zal in het najaar van 2023 gebeuren.”

Ga hier naar het project Park Linde.