Strengere verhuurregels vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 wil de Vlaamse overheid met het Energierenovatieprogramma belangrijke deadlines stellen voor eigenaars die hun pand verhuren.

Img 2393

Dit gaat over dubbele beglazing en dakisolatie die vanaf dan verplicht zijn.
Bij het niet-naleven kan de woning ongeschikt verklaard worden.

Wat betekent dit concreet?

1. Dakisolatie

Indien de woning over onvoldoende dakisolatie beschikt worden er 15 strafpunten toegekend waardoor bij controle door de wooninspecteur de woning mogelijks ongeschikt wordt verklaard. Na afloop neemt de burgemeester een beslissing. Elke woning die ongeschikt wordt verklaard, wordt opgenomen in een Vlaamse inventaris.

2. Dubbele beglazing

Indien de woning tussen 1 januari 2020 t.e.m. 31 december 2022 nog niet over dubbele beglazing beschikt worden er 3 strafpunten toegekend en voor meerdere ramen die nog niet voldoen 9 strafpunten.

Vanaf 2023 kan het ontbreken van dubbel glas voldoende zijn om ongeschikt verklaard te worden.

Uitzondering voor verplichte dakisolatie

De Vlaamse regering keurde in mei 2019 een maatregel goed die een uitzondering stelt aan deze eisen. Als het EPC van de woning laag genoeg is zullen er geen strafpunten toegekend worden. Voor een appartement moet de score lager liggen dan 400 kWh/m². Voor een gesloten bebouwing is dat 500 kWh/m², voor halfopen bebouwing 550 kWh/m² en voor open bebouwing 600 kWh/m². Deze uitzondering geldt alleen voor dakisolatie.

Om problemen te vermijden is het dus best aangeraden niet te lang te wachten om deze ingrepen uit te voeren.