Twintigers gaan voluit op huizenjacht

Een op de drie van alle woningaankopen in Vlaanderen is voor rekening van min 30-jarigen, al dan niet met financiële hulp van hun ouders. Jonge huizenkopers willen de stijgende hypotheekrentes voor zijn. Ook in Vivehof zien we deze trend.

Vivehof Sint Eloois Vijve 8

Voor de allereerste keer is het aandeel van jonge kopers op de Vlaamse vastgoedmarkt gedetailleerd in kaart gebracht. De analyse is een werkstuk van de notarisfederatie, op basis van de verkoopaktes van de eerste zes maanden van 2022. Wat blijkt? De leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar, zeg maar de twintigers, zijn goed voor ongeveer een op de drie van alle woningaankopen in Vlaanderen. Voor huizen staat de teller op 34 procent, voor appartementen op 28 procent.

Dat zien we ook op het project Vivehof te Sint-Eloois-Vijve, waar het overgrote deel van de nieuwe eigenaars tussen de 25-35 jaar is.

Terwijl de globale vastgoedmarkt sinds begin dit jaar afkoelt, met minder felle prijsstijgingen en een stagnerende verkoop, is de koopactiviteit bij de jongeren in de loop van het voorjaar toegenomen. ‘De jongeren zijn prominent aanwezig, met een groot marktaandeel en ze zijn ook bereid om meer te betalen dan vorig jaar’, zegt notaris Bart Van Opstal, de woordvoerder van notaris.be.

Niet goedkoopste huizen

Opvallend: de jonge kopers mikken niet massaal op de goedkoopste woningen. De mediaanprijs voor een huis gekocht door twintigers bedraagt 295.000 euro. Dat is maar een beetje lager dan de globale Vlaamse mediaanprijs in 2022 (310.000 euro), maar wel hoger dan wat ze in 2021 moesten neertellen (287.000 euro). Voor een appartement gaat het om 230.000 euro. Ook dat is iets minder dan de Vlaamse mediaanprijs (239.000 euro) en duidelijk boven de prijs van 2021 (218.500 euro).

Die forse investering kan betekenen dat de jongeren financiële ruggensteun krijgen van hun ouders, al biedt de studie van de notarissen daarover geen uitsluitsel. Johan Krijgsman, de ceo van de makelaarsketen ERA, noemt een kapitaalinbreng door de ouders - alvast een ‘verstandige keuze’. ‘Investeren in vastgoed brengt meer op dan een spaarboekje en, vooral, als ze meer “eigen’’ geld op tafel kunnen leggen bij de aankoop van hun huis, moeten de jonge kopers minder geld (en aan een minder hoge rente) lenen bij de bank.'

Maar waarom juist nu een (eerste) gezinswoning kopen? ‘Ze doen dat uit vrees voor een verder oplopende hypotheekrente, waardoor de aflossing van hun woonlening minder of zelfs niet meer haalbaar zal zijn’, meent Bart Van Opstal van notaris.be. Wachten tot de huizenprijzen dalen, is ook geen optie, voegt Krijgsman eraan toe. ‘Die daling komt er niet.’

Johan Van Gompel, vastgoedexpert bij KBC, zag de koopbeluste twintigers begin dit jaar al opduiken in de driemaandelijkse peiling van de EU naar het consumentenvertrouwen. ‘Tijdens de coronapandemie was er weinig animo bij de jongeren om actief te zijn op de vastgoedmarkt, maar sinds begin dit jaar is de trend gekeerd en is er opnieuw interesse te zien van de min 30-jarigen in de aankoop of bouw van een eigen woning.’

Zuid-West-Vlaanderen

Nog een argument dat de rush op een eerste woning verklaart: - ondanks de hoge inflatie weten twintigers met een baan zich dankzij de automatische loonindexering verzekerd van hun koopkracht, en dus van de capaciteit om, ondanks de gestegen rente, een woonlening af te betalen.

Deze redenering verklaart volgens notaris Bart Van Opstal de bijzonder grote percentages van jonge huizenkopers in de economisch sterke regio van Zuid-West-Vlaanderen. ‘Bijna iedereen heeft er een job of vooruitzicht op een job dankzij het grote vacatureaanbod.’ Gevolg: in de top 10 van Vlaamse gemeenten met het hoogste aantal jonge woningkopers staan liefst vijf gemeenten uit deze regio, met elk meer dan 40 procent jonge kopers: Poperinge, Izegem, Wevelgem, Harelbeke en Zwevegem.

In deze groep jonge kopers gaat het volgens Van Opstal ‘overwegend om jonge gezinnen die mikken op een huis in de nabijheid van een centrumstad, in een iets kleinere gemeente. Want daar liggen de prijzen lager dan in de stad en is er vaak een ruim aanbod aan - woningen met twee of drie slaapkamers en een tuin. Zo’n huis past nog net in hun budget.’

Er is een tweede groep jonge kopers, met een ander socio-economisch profiel: koppels zonder kinderen of singles, die bewust in de stad blijven wonen en daar een appartement kopen; huizen zijn er te duur. In de stad Antwerpen bijvoorbeeld werd tijdens de eerste jaarhelft 36 procent van de appartementen gekocht door kopers tussen 18 en 30 jaar.

In Brussel zijn de huizenprijzen nog een pak hoger dan in Vlaanderen, en vaak onbetaalbaar voor jonge kopers. Amper 10 procent van de huizenkopers is er jonger dan 30 jaar. In Brussel zijn appartementen iets meer in trek bij de jongeren, met 22 procent van de kopers onder de leeftijd van 30 jaar.

Bron: https://www.standaard.be/cnt/d...

Ook nog op zoek naar een duurzame woning vlakbij een centrumstad? Lees alles over Vivehof op www.vivehof.be. Ondertussen is reeds 50% van de woningen verkocht!