Landschapsarchitectuur Park Linde brengt een ode aan de natuur

Projectontwikkeling met het volste respect voor de natuur? Het kan. Dat bewijst landschapsarchitect Erik De Waele met de groene inkleding van Park Linde. De groenvoorziening van het Park in hartje Vichte vormt de missing link met het Beukenhof, de site rond het oude kasteel, het geboortebos en de Vlindertuin.

Dsc 2495

Op de site waar Park Linde wordt gebouwd, stonden onder meer een aantal lindebomen en een oude eik. Jammer genoeg bleek het onmogelijk de oude lindes te behouden, maar de oude eik krijgt een prominent plaatsje langs dezelfde voetweg, iets dichter bij het geboortebos en het Beukenhof en geniet zo van een mooie opwaardering.

Automatisch reliëf

Dit voorbeeld illustreert meteen de visie die Erik De Waele in Park Linde zo graag wou accentueren: de natuur teruggeven aan de bewoners van de site. “We hebben gekozen voor een heel logische opbouw. Elk van de vier blokken bevindt zich op een kleine rug, wat automatisch reliëf creëert. We zetten dat extra in de verf door ter hoogte van de gelijkvloerse appartementen een slingerende, wintergroene hulsthaag te integreren. Zo lijkt het alsof de gebouwen op een groene sokkel staan. Die haag kronkelt zo doorheen het hele park, gedijt uitstekend op de goed gedraineerde, zanderige bodem en laat zich ook mooi scheren. Bij het snoeien zullen we zorgen voor een mooi golvend effect.”

Fruitbomen en linden

Doorheen het hele park staan een twintigtal fruitbomen. “Die zitten verweven rond de hulsthagen, maar zullen geen extra werk voor de bewoners met zich meebrengen. Integendeel: het is vooral de bedoeling de interesse van de bewoners in de natuur op te wekken, zodat ze zelf kunnen zien hoe de appels, peren, pruimen, kersen en noten groeien en bloeien.”

Naast de fruitbomen zullen ook twintig linden de naam van het park alle eer aandoen. “Linden trekken leven aan. De symfonie van klein- en grootbladige, Hollandse (kruising van klein- en grootbladige) linden en zilverlinden draagt bij tot een aangename omgeving. De linden en fruitbomen staan kriskras door elkaar. Een bewuste keuze die onder meer te maken heeft met de verschillende bloesemperiodes: de mooie spreiding zal ervoor zorgen dat er altijd wel enkele bomen in bloei staan. Ook in de herfst zal de variatie aan bomen voor een mooi kleurenspel zorgen.”

Op de laagste zones van het grasveld zijn her en der wadi’s ingebed. “Na regenval wordt het hemelwater automatisch hier naartoe geleid, waar het vervolgens alle tijd krijgt om geleidelijk in de bodem te infiltreren en de grondwatertafel te verrijken. Rond de wadi’s laten we een aantal zones uitgroeien tot hooiland. Op die manier kan er na verloop van tijd een mooie bloemenweide groeien, waar vlinders en insecten zich naar hartenlust kunnen uitleven.”

Daktuin

Een pad meandert sierlijk doorheen het park. Dit pad kan ook als brandweerweg fungeren, maar auto’s mogen er normaal niet rijden. “De wagens staan allemaal netjes geparkeerd in één langgerekte carport aan de rand van het park, die de woonomgeving van de spoorweg scheidt. Het spoor vormt een biotoop voor wilde kruiden en insectvriendelijke bloemen. Die biotoop trekken we door op het dak van de carport die een groene berm met kruiden zal worden. Naast dat groene accent, beschermt de carport de wagens ook tegen de zon en de vrieskou én vormt zo de ideale geluidsbuffer tussen de spoorweg en Park Linde.”

De passie voor de natuur weerspiegelt zich ook in de houten poortjes en houten zitmeubilair. Heerlijk om, na een deugddoende wandeling, even te verpozen, glimlachend om de fratsen van je kinderen. Die kunnen ravotten op de ontschorste klauterboom of aan de wadi’s huppelen over een aantal dikke keien. De gedroomde omgeving voor jong en oud, deze ‘missing link’ in het groene hart van Vichte.

Ontdek Park Linde in Vichte.

Rd4 9616 Rd4 9610 Rd4 9590 Dsc 2525