De voordelen van daglicht in huis

Slimme keuzes kunnen een belangrijke invloed hebben op ons humeur, gemoed én portefeuille. Kiezen voor zoveel mogelijk daglicht is een typisch voorbeeld van zo’n verstandige beslissing. De integratie van grote ramen in je huis of appartement is dan ook een absolute aanrader.

Penthouse Blanc De Blancs Zuiderlaan Waregem 37

’s Morgens de gordijnen opentrekken en een oase aan licht binnenlaten: het is een zalig gevoel. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we ons energieker en alerter voelen door natuurlijk licht. Daglicht is krachtiger dan kunstmatig licht en bevat een kleurenspectrum dat doorheen de dag verandert, helemaal aangepast aan onze behoefte aan energie en concentratie (’s morgens) en rust (’s avonds). De ideale biologische bondgenoot dus…

Het is helemaal geen toeval dat wij al jaren kiezen voor zo groot mogelijke raampartijen in onze projecten. Daglicht primeert in het ontwerp van nieuwe projecten. We voorzien voldoende speling om op een praktische manier gordijnen te kunnen ophangen en laten het daglicht voor de rest zo overvloedig mogelijk binnen. Dat voel je ook in je budget: daglicht is stukken goedkoper dan kunstlicht en is een cruciale schakel in de evolutie naar BEN-woningen (Bijna Energieneutraal). Het laat zich bovendien perfect combineren met vloerverwarming. Dat spaart de ruimte voor het plaatsen van radiatoren uit.

Duurzame Wijk in Waregem


Een uitstekend voorbeeld van zo’n realisatie, is het project Duurzame Wijk in Waregem. De combinatie van onder meer grote glaspartijen, zonnepanelen op het dak en een gaswandketel voor vloerverwarming zorgde er voor een E-peil 5, terwijl vanaf 2021 nog maar een E-peil van maximum 30 is verplicht. Een knap staaltje pionierswerk van Eribo samen met Wienerberger.

De gezondheidsfactor is essentieel: ons algemeen welzijn heeft een enorme invloed op ons humeur en productiviteit. Ook architecten van kantoren kiezen in hun ontwerpen daarom vastberaden voor grote raampartijen. Naast het binnenlaten van daglicht via de grote raampartijen, zorgen we er ook altijd voor dat bewoners kunnen genieten van het zonlicht op hun terras of in hun tuin.

Klinkt goed, maar wat met de eventuele oververhitting? Zoals bij zoveel dingen in het leven, geldt daarbij de regel: preventie is beter dan reactie. Met screens en vaste of uitschuifbare (zonne)luifels hou je de hitte buiten. Ook daar houden we steevast rekening mee in onze appartementen en woningen.

Op zoek naar een huis met veel licht? Ontdek onze lichtrijke appartementen en woningen hier.