Nieuwbouw kopen aan 6% btw ipv 21% btw?

6 redenen waarom nieuwbouw een verstandige keuze is

Er zijn heel wat redenen waarom een nieuwbouwwoning of -appartement interessant is. Wij lijsten er zes op.

Cézanne Ronse 4

Gezegend met een baksteen in de maag, kiezen heel wat Belgen het liefst voor een nieuwbouwwoning of -appartement als nieuwe thuis. Er zijn heel wat voordelen verbonden aan kiezen voor nieuwbouw.

1. Volledig jouw eigen ding

Bij een nieuwbouw vertrek je van een blanco blad. Je zeult geen ‘erfenis’ uit het verleden mee, zoals verouderde structuren of isolatie die niet vlot toegankelijk is om te vernieuwen. Integendeel: je beslist samen met de aannemer of de projectontwikkelaar hoe je appartement of woning er zal uitzien en je kan het interieur helemaal inrichten naar jouw smaak. Daardoor ademt de woning jouw persoonlijkheid.

2. Geen zorgen over normen

De overheid is al jarenlang bezig met een stelselmatige verstrenging van de energienormen. De strikte EPB-eisen zijn bepaald geen voorstander van verwarmingssystemen die massaal fossiele brandstoffen vreten. Een nieuwe woning is helemaal aan die vereisten aangepast.

3. Op rozen voor minimum dertig jaar

De naam zegt het zelf: nieuw-bouw. Alles is opgebouwd uit duurzame materialen die mee zijn met de tijd. Samenwerken met een erkende aannemer die een ijzersterke reputatie geniet, betekent dat je je gedurende de eerste jaren geen zorgen hoeft te maken over onderhoud en herstellingen. Enorm waardevol voor je portemonnee én je gemoedsrust.

DSC_9873_resized.jpg#asset:2135281

4. Beschermd door Wet Breyne

Als bouwheer van een nieuwbouwproject, voel je de krachtige bescherming van de Wet Breyne. Deze wet uit 1971 biedt je als bouwheer heel wat zekerheid als je je woning op plan of sleutel-op-de-deur hebt gekocht. Bovendien zijn de meeste bepalingen van deze wet dwingend. De Wet Breyne legt onder meer gedetailleerd vast wie verantwoordelijk is (via een contract met transparantie-informatie) en voorziet cruciale financiële garanties door middel van een voltooiingswaarborg. Een betere geruststelling kan je niet hebben.

5. Gunstig btw-tarief

Akkoord, bouwgrond wordt schaarser. Gelukkig beseft Vadertje Staat dat ook. Daardoor kan je sinds 1 januari 2021 van een verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%) profiteren als je een gekochte woning helemaal afbreekt, om op die grond een moderne nieuwbouw te laten optrekken. Je kan ook een appartement of woning kopen in een nieuwbouwproject dat aan die voorwaarden voldoet. Vroeger was die regeling beperkt tot 32 centrumsteden, nu geniet je er overal van.

6. De ideale investering

Je hoeft niet per se zélf in het appartement of het nieuwbouwhuis te gaan wonen om er optimaal van te genieten. Nieuwe woningen zijn ook erg populair op de verhuurmarkt. Een huurder betrekt liever een recent pand dan zich vanaf dag één te moeten bekommeren om een aftandse boiler, een lekkend dak of andere ongemakken die eigen zijn aan woningen die al jarenlang op de markt zijn. Het helpt om een harmonieuze relatie tussen investeerder en huurder te creëren. Zo is iedereen tevreden.

Bekijk ons aanbod nieuwbouwappartementen en -woningen hier.