Nieuwbouw steeds meer een slimme keuze!

De energieprijzen blijven de pan uitswingen. Uit een onderzoek van Embuild Vlaanderen blijkt dat de verwarmingskosten van een nieuwbouw in vergelijking met een oudere woning ondertussen zijn opgelopen met een verschil tot 497 euro per maand (!), terwijl dat vroeger slechts 37 euro was. Kiezen voor nieuwbouw, die vaak al fossielvrij is en voldoet aan de meest moderne en vooruitstrevende energetische opbouw, is dus steeds meer een slimme keuze!

Vivehof Sint Eloois Vijve 6

De energieprijzen swingen de pan uit. Met de herfst- en wintermaanden voor de deur, staan de verwarmingskosten hoog op de agenda. Uit een recente analyse van Embuild Vlaanderen blijkt dat huishoudens met een nieuwbouwwoning veel beter gewapend zijn tegen de stijgende gasprijzen dan de huishoudens in een oudere woning. Terwijl voor de energiecrisis de verwarmingskosten van een nieuwbouw gemiddeld 37 euro per maand lager waren in vergelijking met de oudere woning, is dit verschil intussen opgelopen tot 497 euro. Aangezien nieuwbouw vandaag al vaak fossielvrij is en voldoet aan de meest moderne en vooruitstrevende energetische opbouw, vraagt Embuild Vlaanderen aan de Vlaamse regering om in een energiepakket ook versterkte stimulansen voor nieuwbouw te voorzien.

Vivehof Sint Eloois Vijve 1

Voor de crisis was gemiddeld de maandelijkse verwarmingskost 94 euro voor een oudere woning en 57 euro voor een recente woning. Verschil is: 37 euro per maand. In april 2022 was de maandelijkse verwarmingskost 430 euro voor een oudere woning en 92 euro voor een recente woning. Verschil is: 212 euro per maand. In september was de maandelijkse verwarmingskost 704 euro voor een oudere woning en 207 euro voor een recente woning. Verschil is: 497 euro per maand.

Wie een nieuwbouwproject overweegt, stelt dit best niet te lang uit. De hypothecaire rente is vandaag nog steeds erg laag, maar zou in de toekomst wel kunnen stijgen. Bovendien kan u dan ook onmiddellijk profiteren van een lagere energiefactuur. Aangezien de hoge energie-efficiëntie van nieuwbouw zowel op korte als lange termijn duurzaam is, vraagt Embuild Vlaanderen aan de Vlaamse regering om duurzaamheidscriteria sterker op te nemen in haar overleg rond kredietverlening met de banken. Want ook op Europees niveau schuift men intussen het belang van duurzaamheid bij kredietverlening sterk naar voren.

Bron: https://www.embuildvlaanderen....

Ons aanbod nieuwbouwprojecten al gezien? Bekijk ze hier allemaal!